Najava programa i događanja

Dani Maraštine je manifestacija koja se održava s ciljem promocije sorte grožđa maraština, koja godinama poprima velik značaj u vinarstvu i vinogradarstvu zadarske regije.
Maraština je sorta bijelog grožđa koja se može pronaći na području cijelog Mediterana, od Italije do Grčke.
U Italiji je poznata kao malvasia del Chianti, u Grčkoj kao pavlos, a u Hrvatskoj kao maraština i rukatac.
S obzirom da ova mediteranska sorta ima sve više nasada u zadarskom zaleđu, na području Ravnih Kotara, te predstavlja značajno mjesto u vinskom svijetu, odučili smo joj posvetiti manifestaciju. Svojedobno je maraština bila najzastupljenija sorta bijelog grožđa u Dalmaciji, nakon koje je prevladao Pošip.
Maraština je sorta grožđa koja je iznimno zahvalna; lako obradiva u vinogradu, daje bogat urod, te pruža mogućnost stvaranja vina raznih stilova. Najzanimljivija činjenica¬; kroz povijest se ova sorta istaknula i kao lijek. Naime, prošek od maraštine se davao na recept u ljekarnama. Niti jedna druga sorta nije imala ovakav značaj.
Danas, nove generacije vinogradara prepoznaju kvalitetu maraštine, te ju sve više sade u novim vinogradima. Uz njih i vinari su unaprijedili maraštinu kroz nove tehnologije, proizvodnju pjenušaca i vina lakšeg tijela koja su sve popularnija.

Manifestacija Dani Mararašine će se održati u Zadru od 02. do 05. lipnja 2022. godine.
Kroz dane održavanja manifestacije organiziramo stručni panel, zabavni program i promotivne cijene vina od maraštine u zadarskim restoranima.
Manifestaciju otvaramo u četvrtak 02.06. od 18 sati u prostorijama Dvije palače .Održati će se stručni panel na temu maraštine u vinogradu, podrumu, ugostiteljstvu, te koji potencijal nudi u budućnosti.
Panelisti su prof.dr.sc Edi Maletić, enolozi Janko Jovanov i Juraj Sladić,te sommelier Josip Orišković.
Kroz raspravu posjetitelji će imati priliku kušati tri različita stila maraštine.
U petak 03. lipnja i subotu 04. lipnja na Poljani Šime Budinića od 18:00 do 23:00 sata održat će se prezentacijsko-prodajni i zabavni program. Petnaestak vinara iz Dalmacije predstaviti će svoja vina od maraštine, poznate i kao rukatac. Uz maraštinu, vinari će dodatno ponuditi i druga dva vina.
Manifestaciju će upotpuniti glazbeni program, u petak će nastupiti klapa Kontura iz Nina, a u subotu live band.
Za vrijeme manifestacije kroz četiri dana, od četvrtka do nedjelje, u poznatim zadarskim restoranima gosti će imati priliku kušati razne maraštine po promotivnim cijenama.
Restorani koji će se uključiti u promociju maraštine su; Bruschetta, Corte (Alamayer), Dva ribara, Foša, Hedonist, Kapric, Kaštel (Bastion), Kornat, Malo misto, Pašta&Svašta, Pet bunara, Skoblar.

Kontaktirajte nas


Zadar Festival d.o.o.
Prolaz Dragutina Parčića 3, 23000 Zadar
OIB: 36807624821